فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حبیب الله میرغفوری *، مریم میرحسینی صفحات 3-20
    امروزه نقش سازنده تعاونی ها در عرصه های اقتصادی- اجتماعی به خصوص در جوامعی که در این زمینه دارای تشکیلات منسجم تری هستند، کاملا احساس می شود. از آنجایی که عملکرد اقتصادی تعاونی با میزان موفقیت و شکست شرکت های تعاونی رابطه مستقیم دارد، بنابراین وجود مدلی به منظور ارایه بازخورد در راستای بهبود عملکرد شرکت های تعاونی و دستیابی به ابزاری جهت برآوردن این نیاز، بسیار ضروری و منطقی به نظر می رسد. این پژوهش کارایی نسبی 26 شرکت تعاونی استان یزد را در طی سال 1389 با استفاده از مدل تلفیقی کارت امتیازی متوازن و تحلیل پوششی داده ها مورد ارزیابی قرار می دهد که از کارت امتیازی متوازن به عنوان ابزاری برای طراحی شاخص های ارزیابی عملکرد، از تحلیل پوششی داده ها به عنوان ابزاری برای ارزیابی عملکرد و رتبه بندی، و برای سنجش کارآیی این شرکت ها از نرم افزار DEA-Solver استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد از 26 شرکت تعاونی تحت بررسی در مدل CCR قطعی، تعداد 19 شرکت در مدل اول، 18 شرکت در مدل دوم و 9 شرکت در مدل سوم کارا بودند. شرکت تعاونی شماره 26 رتبه نخست را به خود اختصاص داده است، در حالی که شرکت تعاونی شماره 17 آخرین رتبه را از آن خود کرده است. در این مقاله با استفاده از ترکیب دو مدل ارزیابی عملکرد سعی شده است تا شاخص های ارزیابی عملکرد تعاونی ها شناسایی شده و با تلفیق این دو مدل، ضمن کاهش معایب دو مدل، محاسن آن دو تقویت، و مدلی جامع برای ارزیابی عملکرد این واحدها ارایه گردد.
    کلیدواژگان: شرکت تعاونی، ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، تحلیل پوششی داده ها، رتبه بندی، استان یزد
  • مهدی محمدی، حکیمه بایندری* صفحات 21-38
    هدف اصلی از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین ویژگی های فردی کارکنان، راهبردها و محرک های رهبری مدیران و تمایل کارکنان به حفظ و بقاء بر مبنای ابعاد مشارکت، رضایت شغلی و ترک شغل در قالب یک مدل توضیحی می باشد. روش تحقیق آن توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه کارکنان اداره بهزیستی شهرستان شیراز می باشد. با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای ساده و بر مبنای ویژگی های فردی از 240 کارمند، 125 نفر انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه رهبری چند عاملی، پرسشنامه مشارکت و ترک شغل و مقیاس محقق ساخته رضایت شغلی و رضایت از حقوق و مزایای شغلی بود که پس از محاسبه روایی و پایایی صوری نمونه توزیع، و داده ها از طریق نرم افزارهای آماری SPSS16 و LISREL8.54و آمار ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره و برازش مدل مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ویژگی های فردی رابطه معنی داری با ابعاد تمایل کارکنان به حفظ و بقاء ندارند. بین ویژگی های فردی موقعیت استخدامی، سابقه کار با محرک های رهبری و بین میزان تحصیلات و راهبردهای رهبری رابطه معنی داری وجود دارد و راهبردهای رهبری پیش بینی کننده معنی دار ابعاد تمایل کارکنان به حفظ و بقاء در سازمان می باشد. همچنین محرک های رهبری پیش بینی کننده معنی دار رضایت شغلی کارکنان می باشد و محرک ها و راهبردهای رهبری واسطه رابطه معنی داری بین ویژگی های فردی و تمایل کارکنان برای بقا هستند.
    کلیدواژگان: ویژگی های فردی، راهبردها، محرک های رهبری، بقاء کارکنان
  • ابوالقاسم میرا، محمدرضا سیدهاشمی تولون*، لیلا برج ثریا صفحات 39-62
    با توجه به شکل گیری فضای رقابتی در دنیا، این واقعیت در ایران حاکم است که برخی از صنایع با روند رقابتی جدی مواجه هستند و این روند، جریان کسب وکار و حتی بقای آنها را تحت تاثیر قرار داده است. خلق و انتخاب بازارهای ویژه می تواند یکی از راهکارهای موثر برای حفظ سهم بازار، ارتقای آن و در نهایت موفقیت در محیط های رقابتی باشد. از طرف دیگر، با توجه به اینکه صنعت مواد غذایی در ایران را می توان از جمله صنایعی به حساب آورد که رقابت در آن در سطح بسیار بالایی است، لذا تمرکز اصلی این پژوهش متوجه این صنعت می باشد. در این پژوهش جهت شناسایی عوامل موثر بر شناخت بازارهای ویژه، اقدام به مروری بر ادبیات پژوهش گردید و سپس مدل مفهومی پژوهش طراحی و تدوین شد. جهت آزمون مدل در جامعه آماری مورد بررسی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد که بر اساس نتایج آزمون، مدل مفهومی تحقیق مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از آزمون، اولویت ابعاد مدل از نظر اهمیت جهت «شناخت بازارهای ویژه» در صنعت مواد غذایی ایران به ترتیب شامل: «توانمندی های بنگاه ها»، «محیط کلان» و «ویژگی های صنعت مواد غذایی» می باشد.
    کلیدواژگان: بخش بندی بازار، بازارهای ویژه، توانمندی های بنگاه، محیط کلان، ویژگی های صنعت
  • محمدباقر علی زاده اقدم*، سعید سلطانی بهرام، رسول علی زاده اقدم صفحات 63-78
    امروزه میزان برخورداری فرد از سرمایه اجتماعی و جایگاه فرد در شبکه های گوناگون اجتماعی، میزان بهره مندی او از کیفیت زندگی مطلوب را مشخص می سازد. در این پژوهش بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی بازنشستگان مطمح نظر بوده است. در این پژوهش ارتباط بین سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی بازنشستگان به کمک روش پیمایشی مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه توصیفی، تحلیلی از پرسشنامه کیفیت زندگی سالمندان لیپاد برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. حجم نمونه 228 نفر از بازنشستگان دانشگاه تبریز بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان داد بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن با کیفیت زندگی بازنشستگان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد ابعاد سرمایه اجتماعی (انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی و اعتماد اجتماعی) توانسته اند، 32 درصد واریانس کیفیت زندگی (متغیر وابسته) را تبیین کنند. بنابراین، سرمایه اجتماعی و ابعاد آن یک پیش بینی کننده خوب برای تبیین کیفیت زندگی بازنشستگان دانشگاه تبریز می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی، انسجام اجتماعی، بازنشستگان، دانشگاه تبریز
  • جبار باباشاهی*، مهدی افخمی اردکانی، لیلا سادات خداشناس صفحات 79-96
    افزایش فشارهای شغلی و سازمانی و وجود تقاضاهای متعدد محیطی، باعث ایجاد شرایط استرس زا و تحلیل منابع انسانی می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عوامل شخصیتی در شکل گیری تحلیل رفتگی صورت گرفته است. روش انجام پژوهش از نوع توصیفی، همبستگی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل 186 نفر از کارکنان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران (منطقه قم) می باشد که بر اساس فرمول مورگان، 111 نفر به شیوه تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد شخصیتی سازگاری، برون گرایی و گشودگی رابطه منفی و معنی داری با تحلیل رفتگی دارند، در حالی که بین روان-رنجوری و تحلیل رفتگی، رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. ضمن آنکه بین بعد شخصیتی وظیفه شناسی با تحلیل رفتگی رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتگی، برون گرایی، سازگاری، روان رنجوری، گشودگی، وظیفه شناسی
  • حامد درخشیده *، حسین رضایی دولت آبادی صفحات 97-114
    هدف این پژوهش تحلیل راهبردی رفتار اخلاقی کارکنان در صنعت هتلداری شهر تهران بود. بر اساس مطالعات انجام شده عدالت توزیعی و عدالت رویه ای تاثیر مثبت و راهبردی بر رضایت شغلی از طریق رفتار اخلاقی کارکنان دارد. جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان بخش پذیرش هتل های سه، چهار و پنج ستاره در شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 196 نفر انتخاب شدند. آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل مسیر برای آزمایش مدل پیشنهادی به کار گرفته شدند. نتایج پژوهش نشان داد که رفتار اخلاقی کارکنان نقش راهبردی و سازنده ای در بهبود رابطه میان عدالت سازمانی و رضایت شغلی کارکنان دارد. بنابراین مدیریت هتل ها باید اقداماتی راهبردی در جهت افزایش ادراک کارکنان از عدالت توزیعی و عدالت رویه ای در جهت تهییج رفتار اخلاقی و در نهایت بالا بردن رضایت شغلی کارکنان انجام دهد. این پژوهش از لحاظ ترویج رفتار اخلاقی کارکنان، به طوری که کل ذی نفعان صنعت هتلداری از آن بهره مند شوند، به مدیریت هتل ها کمک می کند.
    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، رفتار اخلاقی، رضایت شغلی، هتل
  • حسن قلاوندی*، اکبر امراهی صفحات 115-132
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی مولفه یادگیری سازمانی بر اساس ابعاد جامعه پذیری سازمانی در میان کارکنان دانشگاه ارومیه انجام شده است. با استفاده از روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی، 200 نفر از کارکنان دانشگاه با توجه به دانشکده محل خدمت به صورت طبقه ای متناسب با حجم هر یک از دانشکده ها به طور تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه استاندارد جامعه پذیری سازمانی بر اساس مدل تائورمینا و یادگیری سازمانی بر اساس مدل نیف استفاده شد. برای سنجش میزان پایایی از ضریب آلفای کرونباخ در یک مطالعه مقدماتی روی یک نمونه 30 نفری، پرسشنامه جامعه پذیری سازمانی و یادگیری سازمانی به ترتیب 0/921 و 0/877 به دست آمد. داده های تحقیق پس از جمع آوری بر اساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از تحلیل مانوا و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج پژوهش گویای آن بود که مولفه های دریافت آموزش، و تفاهم و حمایت کارکنان می توانند به طور مثبت و معنی دار ابعاد چشم انداز مشترک، فرهنگ یادگیری سازمانی، کار و یادگیری گروهی، اشتراک گذاشتن دانش و تفکر سیستمی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: پیش بینی، جامعه پذیری سازمانی، یادگیری سازمانی، کارکنان، دانشگاه ارومیه
  • مهرداد گودرزوند چگینی*، فرزین فرحبد، فرشته بجاری صفحات 133-160
    پیچیدگی، تنوع و تغییرات سریع و روزافزون که از خصوصیات بارز محیط امروز سازمان هاست، شرایطی را به وجود آورده که غفلت، سستی و عدم توجه به آن، هر سازمانی را از گردونه رقابت و حتی حیات حذف خواهد کرد. امروزه سازمان ها دریافته اند که هیچ چیز به اندازه دانش و نوآوری نمی تواند آنها را در دنیای رقابتی مطلوب قرار دهد. از این رو این پژوهش با هدف تبیین عملکرد شرکت با استفاده از مدیریت دانش و نوآوری در بین شرکت های تولیدی استان گیلان که دارای واحد تحقیق و توسعه می باشند، صورت گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی، تحلیلی با تاکید بر شاخه همبستگی بوده است. جامعه مورد پژوهش از کلیه شرکت های تولیدی استان گیلان که دارای واحد تحقیق و توسعه می باشند، 57 شرکت انتخاب شد. در این تحقیق برای جمع آوری داده ها از نمونه گیری احتمالی ساده استفاده شد و از بین 57 شرکت، 39 شرکت مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده که پایایی و روایی آن مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، استنباطی به کمک نرم افزار SPSS19 و Visual PLS1.04 استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین میزان قابلیت مدیریت دانش و سرعت، مقدار نوآوری و همچنین سرعت، مقدار نوآوری و عملکرد شرکت با کمک روش تحلیل مسیر رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، قابلیت مدیریت دانش، عملکرد سازمانی، شرکت های تولیدی، نوآوری سازمانی، ارزیابی عملکرد
  • ندا نفری*، امیر لک عیان صفحات 161-186
    حاضر با هدف بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی کارکنان در شعب منطقه 3 بانک ملت تهران انجام شد. نوع تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی، پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارمندان شعب منطقه 3 بانک ملت تهران در سال 1389 به تعداد 670 نفر بودند. حجم نمونه 162 نفر برآورد گردید که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری پرسشنامه های کیفیت زندگی کاری والتون و رضایت شغلی مینه سوتا که با روش باز آزمایی آزمون انجام شدند به ترتیب 0/82 و 0/88 تعیین شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین کیفیت زندگی کاری و ابعاد آن با رضایت شغلی کارکنان منطقه 3 بانک ملت تهران رابطه وجود دارد که ابعاد آن به ترتیب پرداخت منصفانه و کافی، قانون گرایی در سازمان، توسعه قابلیت های انسانی، وحدت و انسجام اجتماعی، وابستگی اجتماعی در زندگی کاری، فضای کلی زندگی، تامین فرصت رشد و امنیت مداوم، و محیط کاری ایمن و بهداشتی بیشترین تاثیر را بر رضایت شغلی داشتند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، رضایت شغلی، محیط کاری ایمن، قانون گرایی، وحدت و انسجام اجتماعی
|
  • Habibollah Mirghafouri*, Maryam Mirhosseini Pages 3-20
    Today’s world witnesses the constructively influential role of cooperatives in the socioeconomic areas، especially in the societies that enjoy more structurally organized cooperatives. Given the fact that there exists a direct relationship between cooperative’s economic performance and its success or failure، it would prove critical and logical to formulate a model to monitor the performance of the cooperative body. This paper tries to measure the relative efficiency of 26 cooperatives in Yazd province، Iran during 2010 by means of the “Integrated Model of Balanced Scorecard” (BSC) and “Data Envelopment Analysis” (DEA). Accordingly، BSC was taken as a tool to design performance evaluation criteria، while DEA was meant to apply performance evaluation as well as ranking. It should be added that DEA-Solver software was employed for cooperatives’ efficiency assessment. The results of the study demonstrated that out of 26 cooperatives، evaluated by CCR deterministic model، 19 cooperatives in the first model، 18 cooperatives in the second model، and finally، 9 more in the third one were deemed efficient. Cooperative number 26 was introduced as the first in the ranking while cooperative number 17 was the last one. The two models studied in this paper were later combined so as to discern and pinpoint the performance evaluation criteria with the ulterior aim of minimizing the flaws of either one as well as augmenting the mutual support of both to meet the target in the study.
    Keywords: Cooperative, Performance Evaluation, Balanced Scorecard, Data Envelopment Analysis, Rankings, Yazd Province
  • Mehdi Mohammadi, Hakime Bayandary* Pages 21-38
    among the individual characteristics, leadership strategies and incentives as well as employee retention tendency on the basis of an explanatory model through analyzing the factors of participation, job satisfaction and staff turnover rate. The research utilizes descriptive- correlation method to study its statistical population, i.e. whole employees of Shiraz Welfare Department. The researchers used stratified simple random sampling method to select 125 out of 240 employees as research samples. Data collection tools included multifactor leadership questionnaire, employees’ turnover and participation questionnaire, and researcher-made job-salary-benefits satisfaction scale. The data collection tools underwent validity and reliability verification tests before being distributed among the sample employees. The gathered data were later analyzed by means of SPSS-16 and LISREL- 8.54 statistical computer applications; meanwhile, Multivariate Regression, Pearson Correlation coefficient as well as model fitting were employed to analyze the data as well. The findings showed that employees’ individual characteristics have no significant relationship with employee retention tendency. Yet, they indicated that there was significant relationship between employees’ individual characteristics and their perception of leadership strategies and incentives. However, a significant relationship was explored between leadership strategies and employee retention tendency. Moreover, a significant relationship was found between leadership incentives and employees’ job satisfaction. And last, but not the least, leadership strategies and incentives have significant mediatory role in relationship between employees’ individual characteristics and their tendency to retain.
    Keywords: Individual Characteristics, Leadership Strategies, Leadership Incentives, Employee Retention
  • Abolghasem Mira, Mohammad, Reza Seyed, Hashemi, Toloun *, Leila Borj, Soraya Pages 39-62
    Looming establishment of competitive environment on the globe imposes serious competitive challenges on domestic industries in a way that it affects their business trends or even their survival. Seemingly, starting and choosing niche markets can be effective solution to retain and grow the market share, and consequently gain success in competitive environments. Meanwhile, due to high competition in the food industry in Iran, this article tries to identify effective factors on diagnosing niche markets in this business line. Therefore, the related literature was reviewed before devising a specific conceptual model for the research. Confirmatory factor analysis was taken to test the research conceptual model in the context of the research population, leading to the confirmation of the model. According to confirmatory factor analysis, the triple components of the conceptual model in identifying niche markets in Iranian sweet and chocolate line of food industry are priority-wise: 1. core competency of the enterprise, 2. macro environment, 3. characteristics of food industry.
    Keywords: Market Segmentation, Niche Market, Core Competency, Macro Environment, Food Industry Characteristics
  • Mohammad, Bagher Alizadeh, Aghdam*, Saeed Soltani, Bahram, Rasool Alizadeh, Aghdam Pages 63-78
    Nowadays, the level of individual access to social capital and the status of the individual within various social networks define how much s/he enjoys the quality of ideal life. Accordingly, this study tries to examine the relationship between social capital and quality of life among retirees. Primarily, such a relationship was studied in a survey-type research. Therefore, Lipad Elderly Quality of Life Questionnaire was used for this descriptive-analytical research. A number of 228 retirees of the University of Tabriz were selected as samples through random sampling method. Data analysis was made using SPSS statistical software in addition to the application of Pearson correlation test and linear regression. The research findings showed a significant positive relationship between social capital and the quality of life among the retirees. In the men time, the regression analysis demonstrated that the dimensions of social capital, i.e. social cohesion, social participation and social trust, could explain 32% of the variance in the quality of life (dependent variable). Consequently, social capital and its components are good predictors for the quality of life among University of Tabriz retirees
    Keywords: Quality of Life, Social Capital, Social Cohesion, Pensioners, University of Tabriz
  • Jabbar Babashahi*, Mehdi Afkhami Ardakani, Leila, Sadat Khodashenas Pages 79-96
    Increasing work and organizational pressures cause a stressful situation and burnout among human resources. The objective of this research is to investigate the role of personality traits in burnout formation. Research methodology includes both descriptive and correlation analysis based on structural equations modeling. Research population consists of 186 employees of the National Iranian Refining and Distribution Company out of whom 111 ones were selected, using simple random sampling method based on Morgan formula. Main tool of gathering data was questionnaire. Research results indicate that personality dimensions such as agreeableness, extraversion and openness to experience have a negative and meaningful relationship with burnout; whereas neuroticismhasapositiveandmeaningfulrelationshipwithburnout. Finally, consciousness didn’t have a meaningful relationship with burnout.
    Keywords: Burnout, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism, Openness to Experience, Conscientiousness
  • Hamed Derakhshide, Hossein Rezaie, Dolatabadi Pages 97-114
    This study tries to research strategically analyze the ethical behavior of employees in hotel industry is in Tehran. Previous studies hold that distributive justice and procedural justice assert strategic and positive effects on employees’ job satisfaction through their ethical behavior. The statistical population of the study is the reception-desk employees of three, four and five-star hotels in Tehran. A number of 196 people were selected as research samples by means of Simple Random Sampling method. Spearman Test and Path Analysis were employed in order to test the proposed model. The results showed that the ethical behavior of employees enjoy a strategic and constructive role in improving the relationship between organizational justice and job satisfaction. Thus, it is advisable that the hotel management take steps to increase employees’ perception of the distributive and procedural justice in order to stimulate ethical behavior and ultimately enhance their employee’s job satisfaction. This research may help hotels management in terms of promoting the ethical behavior of their employees to the benefit of all stakeholders of hotel industry.
    Keywords: Distributive Justice, Procedural Justice, Ethical Behavior, Job Satisfaction, Hotel
  • Hassan Ghalavandi *, Akbar Amrahi Pages 115-132
    This research paper tries to predict organizational learning factor on the basis of organizational socialization among the employees of the University of Urmia. A sample of 200 employees was randomly selected according to their work place faculty, in a stratified way proportionate to volume of each faculty. Two questionnaires were made for data collection, namely: “organizational socialization questionnaire” based on Taormina model and “organizational learning questionnaire” based on Nife model. The reliability of both questionnaires was measured, through using alpha-Cronbach coefficient in a pilot study of 30 people. The reliability for organizational socialization questionnaire was α=0/921, while that of organizational learning questionnaire stood α=0/877. The data were analyzed based on the research hypotheses through MANOVA analysis technique and multiple Regressions. The results indicated that training, mutual understanding and coworker support have positive and significant role in predicting shared vision, organizational learning culture, team-working, team-learning, knowledge sharing and system thinking.
    Keywords: Prediction, Organizational Socialization, Organizational Learning, Employees, University of Urmia
  • Mehrdad Goudarzvand, Chegini*, Farzin Farahbod, Fereshteh Bejar Pages 133-160
    Complicacy, variety and ever-increasing changes, assumed as outstandingly evident organizational environment features, impose a situation where inconsiderate attitude or carelessness could end in loss of competitiveness or even survival among rivals. Today, organizations have come to the point that nothing, but knowledge and innovation could make them desirably successful in a competitive world. Accordingly, this research pursues the goal of explaining how corporate performance is boosted through knowledge management and innovation in the manufacturing companies that enjoy research and development (R&D) units in Guilan province. Methodologically speaking, the paper is a descriptive-analytical research emphatically based on correlation. Research population includes all R&D units-owning manufacturing companies in Guilan, totaling 57 companies. The researchers used simple probability sampling for collecting data to select 39 companies out of whole. A questionnaire was designed to collect the related data whose validity and reliability were tested. Descriptive-inferential statistics was employed by the help of SPSS-19 and Visual PLS- 1.04 applications in order to analyze the data. The findings showed through path analysis that there were meaningful relations between knowledge management capability and innovation value of speed from one side, and between innovation value of speed and company’s performance.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Management Capability, Organizational Performance, Manufacturing Companies, Organizational Innovation, Performance Assessment
  • Neda Nafari *, Amir Lak, Ayan Pages 161-186
    , Study Type: Research | Subject: Special | Received: 2014/11/19 - Accepted: 2014/11/19 - Published: 2014/11/19 Article abstract: This article tries to study the relationship between “quality of work life” and “job satisfaction” among the employees of the area 3 local branches of Bank Melat in Tehran. As far as the purpose is concerned, this study is an applicable research while from the research methodology point of view, it is descriptive survey. Statistical population of the research covers of all the 670 employees of the area 3 local branches of Bank Melat in Tehran in 2010. A number of 162 employees were selected as samples of the study through stratified-random sampling. Data-collecting tools were questionnaires made based on Walton’s quality of work life (QWL) model and Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ). They were tested and later retested to check the reliability of both questionnaires. It was revealed the reliability of the questionnaire based on QWL was r=0.82, while that of MSQ enjoyed r=0.88. Spearman regression technique was employed to analyze and interpret the data. The results of the study indicated that there was a significant relationship between quality of work life and job satisfaction among employees of the area 3 local branches of Bank Melat in Tehran. It is to be noted that the criteria in the quality of work life were sufficient and fair payment, rule of law in the organization, developing human capacities, solidarity and social cohesion, social dependence on work life, general life aspects, access to promotion and job security, and finally safe and healthy working environment.
    Keywords: Quality of Work Life, Job Satisfaction, Safe Working Environment, Rule of Law, Solidarity, Social Cohesion